Update maatregelen 18/11/20

Deze week starten we opnieuw met nuttige info over het subsidielandschap in ‘Vlaanderen’.
 
Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme:
Vanaf 17/11/2020 kan de subsidie voor het ‘Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme’ aangevraagd worden voor onderstaande periodes. 

Voor deze periodes kan je nu een aanvraag indienen.

 • periode van 1 oktober tot en met 15 november 2020 = aanvragen vanaf 16 november tot 31 december
 • periode van 19 oktober tot en met 15 november 2020 = aanvragen vanaf 16 november tot 31 december

 
Dit weekend werd er beslist dat er nog een derde periode bijkomt. Voor deze periode kan je nog geen aanvraag indienen.
We hopen jullie hier binnenkort uitsluitsel over te geven.

 • periode 16 november tot en met 31 december = aanvragen vanaf ??? (update volgt)

Gedwongen sluitingen zullen geen omzetdaling moeten aantonen. Bedrijven die niet verplicht moesten sluiten, moeten wel een omzetdaling van 60% kunnen aantonen.

Veel gestelde vragen:

Welke periode moeten we nu selecteren?

 • Ondernemingen met een omzetverlies van minstens 60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, of ondernemingen die verplicht moeten sluiten kunnen kiezen uit 3 periodes:
  • Periode van 01/10 tot 15/11
  • Periode van 19/10 tot 18/11
  • Periode van 01/11 – 15/11
 • Uitbaters van cafés en restaurants
  • die in de periode 19/10 – 18/11 verplicht gesloten zijn, moeten geen omzetdaling aantonen.
  • Dit geldt niet voor ondernemingen waarvan de omzet in de dezelfde periode 2019 > 50% betrekking had op take away. Zij moeten wél een omzetdaling aantonen.
  • Kiest de horeca voor de periode van 01/10 – 15/11, dan moeten ze wel omzetverlies aantonen (niet over volledige periode gesloten).
 • Ondernemingen die sinds 01/11 verplicht gesloten zijn, moeten geen omzetverlies aantonen voor de periode 01/11 – 15/11. Kiezen ze voor een andere periode, dan moeten ze wel omzetverlies aantonen. (niet over volledige periode gesloten).

 
In deze link vinden jullie een mooi overzicht van de toepasselijke minimum en maximum steunbedragen. Ook de periodes worden mooi weergegeven. Deze steun wordt toegekend op ondernemingsniveau. Dit betekent dat een onderneming met toegestane en gesloten activiteiten of vestigingen enkel als verplicht gesloten wordt beschouwd, wanneer men de omzet haalt uit de gesloten hoofdactiviteit. De hoofdactiviteit is de activiteit die meer dan 50% van de omzet genereert.

 Mogen wij voor het Vlaams beschermingsmechanisme met een andere referentieperiode vergelijken?

Dit kan niet zomaar. Zie de mogelijkheden hieronder wanneer dit wel mag:
https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/nieuw-vlaams-beschermingsmechanisme/veelgestelde-vragen-verband-met-het#Abnormaal-lage-omzet-referentieperiode

 
Transport:
Zijn er klanten die de voorbije 3 jaar minstens 1000 euro geïnvesteerd hebben om hun vrachtwagen(s) van +3,5 ton veiliger en milieuvriendelijker te maken?
Tot 17 december kunnen we nog een subsidie aanvragen voor ‘Veilig en Ecologisch Transport’. Deze subsidie kan oplopen tot € 5.000 per vrachtwagen.
 
Hebben ze niet geïnvesteerd in een vrachtwagen maar gaan ze investeren in een lichte vracht op CNG of LNG? Dan kunnen we voor deze ondernemers een Ecologiepremie+ aanvragen.
Hou er wel rekening mee dat de aanvraag van deze subsidie vóór de investering moet gebeuren.
 
Hinderpremie:
Vlaio is volop bezig met de controles van de eerder uitbetaalde Hinderpremies. Ondernemers die de premie ten onrechte kregen, moeten deze nu terugbetalen.
Regelmatig krijgen wij de vraag of er voor deze terugbetaling een afbetalingsplan mogelijk is. Het antwoord van Vlaio hierop is ‘ja’.
Je mag hiervoor een e-mail sturen naar coronacorrectie@vlaio.be.  De dossierbeheerder zal een voorstel doen afhankelijk van het bedrag dat moet worden terugbetaald.

 

Met vriendelijke groeten, Pol Matton en alle  medewerkers 

bestuurder LEGIA Boekhoudkantoor BV